Lazer Kesim Nedir?

Isıdan etkilenen küçük bir alan olması nedeniyle, kesilen materyali bozma ihtimali düşüktür

Lazer kesim, kaynağından istikrarlı ışığın paralel ışınları çoğunlukla çapı 1,5-2,0 mm aralığındadır. Bu kiriş, normalde, yoğun bir lazer ışını oluşturmak için bir lens veya aynayla 0.025 mm çok küçük bir noktaya odaklanır ve yoğunlaştırılır. Kontur kesme sırasında mümkün olan en pürüzsüz yüzey elde etmek için kiriş polarizasyonu yönü, kontörlü bir iş parçasının çevresini dolaşırken döndürülmelidir. Sac metal kesim için, odak uzaklığı genellikle 38-76 mm'dir..

Lazer Kesim Nedir?
   Lazer kesimi, farklı malzeme kalınlıklara sahip metal ve metal olmayan malzemelerin kesildiği bir kesme yöntemidir. İşlemin temelini, yönlendirilen, form verilen ve odaklanan lazer ışını oluşturur. Lazer ışını iş parçasına isabet ettirilerek malzemenin, erime veya buharlaşma sıcaklığına kadar ısıtılması sağlanır.

   Lazer gücünün tamamı, genelde yarım milimetre çaptan daha küçük bir çapa sahip bir noktaya odaklanır. Bu noktaya ısı iletimiyle akacak ısıdan daha fazla ısının verilmesiyle, lazer ışını malzemeyi tamamen delip geçer; kesme işlemi başlamıştır. Diğer yöntemlerde büyük takımlar sac üzerine yoğun bir güç uygularken, lazer ışını işini temassız bir şekilde halleder. Bu sayede de ne takım üzerinde bir aşınma söz konusu olur, ne de iş parçası deformasyona uğrar ya da zarar görür.

   Lazer kesiminin temelini, odaklanan lazer ışını ve iş parçası arasındaki etkileşim oluşturur. İşlemin güvenli ve hassas bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için lazer ışınında ve çevresinde çeşitli bileşen ve yardımcı araçlardan faydalanılmaktadır

Lazer Kesim Makinesi Avantajları Nelerdir?.
Malzemeler üzerinde kazıma, şekil verme, kesme gibi işlemleri hızlı bir şekilde yapar. Hız ve zamandan tasarruf sağlar. Kalıp maliyeti bulunmaz. Her çeşit yazı, obje, çizim ya da etiket kullanımına olanak sağlar. Kesilmesi gereken parçaların imalatını hızlandırdığı için seri üretime imkân sağlar. Seri üretim de maliyetlere olumlu yandır, maliyetleri büyük oranda düşürür. Fire oranı minimumdur çünkü hata oranı düşüktür. Kesim kusursuzdur ve istenilen sonucu verir. Kesim sırasında işlemi yazılım sistemi yapar bu nedenle insan gücü gerektiren ve güvenlik açığı doğuran bir durum söz konusu olamaz. El değmeden istenilen boyutta ve tarzda kesime olanak sağlar. Kirliliği yoktur bu bağlamda çevreye zarar vermez. Kesim kalitesi mükemmel seviyededir. İş verimliliği bakımından oldukça fayda sağlar.

Lazer kesim makinesinin en büyük avantajlarından biri kesim işlemleri için ışın dışında bir maddenin gerekmemesidir. Yani ek bir maddeye ihtiyaç yoktur tüm işlemler ışın ile hallolur. Lazer makinelerinde herhangi bir kalıba ihtiyaç yoktur bu noktada kalıp maliyeti ortadan kalkar. İşlem yapılacak malzeme üzerinde bir deformasyon oluşturmaz. Kesim işlemi sırasında malzemede bükülme, eğilme ve benzeri bir durum oluşmaz. Lazer kesim makinesi ile desen, logo ve yazılar materyal üzerine rahatlıkla işlenebilir. Lazer kesim makinesi fiyatlarına da kısaca değinelim.

Lazer kesim makinesi için tek bir fiyat vermek mümkün değildir çünkü alacağınız makinenin özelliklerine ve boyutuna göre fiyatlar değişkenlik gösterecektir. Lazer makinaları çok uzun süre bakım gerektirmeden kullanılabilir. Belirli bir süre sonra üreticinin önerdiği periyotlarda genel bir bakım yaptırmak yeterlidir. Lazer kesim sayesinde günler ve hatta aylar sürecek olan bir iş kısa sürede yapılır.

Lazer makinası ile pek çok iş yapılabilir. Örneğin yeni ürün oluşturabilir ya da ürünler üzerine desen yazdırabilirsiniz. Ürünlere şekil verebilir ya da 3D ürünler çıkarabilirsiniz. Duvar süsleri ve benzeri gibi hediyelik eşyalar da lazer kesim ile farklı motiflerde yapılabilir...

Lazer kesim makinesi çalışma prensibi nedir?.
Lazer kesim makinesi, pek çok materyal üzerinde kullanılabilen bir makinedir. Çelik, plastik, ahşap, cam, kâğıt, gıda, kumaş ve polyester gibi pek çok ham maddeden oluşan malzemeler kullanılabilir. İnsan gücü çok az kullanılır; cihaz otomatik olarak kesim işlemini yapar.

Kesme, kazıma ve yakma gibi işlemler hızlı, kusursuz ve güvenli bir şekilde yapılır. Lazer kaynağına verilen elektrik ile lazer, ışın halini alır. Bu ışın mercek ve ayna ile işlem yapılacak alana iletilir ve materyal istendiği şekilde kesilir ya da kazıması yapılır. Lazer makinesi farklı ebat ve çeşitlerdedir. Mini lazer makinası, ev tipi lazer makinası, orta büyüklükte lazer makinası ve büyük ebatlı lazer makinası, cihaz çeşitlerinden birkaçıdır..

CNC Lazer Kesim Nerelerde Kullanılır?
Malzemeye işlenmesi istenen bir desen varsa hatasız, estetik bir şekilde işlenebilir. Özellikle dekorasyon ürünlerinin yapımında büyük avantaj sağlar. Metal malzemeye markalama yapılmak isteniyor olabilir. Marka ismi/logosu lazer ışınlarıyla kolayca metale işlenebilir. Seri üretim yapılması gereken durumlarda birinci tercihtir. Endüstriyel malzemelerin kalıbı lazer kesim ile çıkarılabilir.

Özellikle otomotiv sektöründe yedek parça üretimi gibi konularda CNC lazer kesim yönteminden yararlanılır. 3 boyutlu kesim yapılması gerekiyorsa CNC lazer ile mükemmel ürünler elde edilebilir. Günümüzde 3 boyutlu malzeme üretiminin ne kadar önemli olduğu düşünülürse lazer kesimin önemi de ortaya çıkacaktır. Diğer makinelerin parça üretiminde CNC makinesi kullanılabilir. Böylece makine parçaları düşük maliyet ve yüksek verimle üretilmiş olur. Tabela imalatında da lazer kesimden faydalanılır. Estetik ve sağlam tabelalar CNC lazer sayesinde kısa sürede tamamlanıp teslim edilebilir.

Medikal alanda ihtiyaç duyulan aletlerin imalatında da CNC lazer kesim tekniği büyük yer tutar. Hata payı olmadığından sızdırmaz olması gereken parçaların üretiminde tercih edilir.

Levha Sac Nedir?
Pek çok sektörde kendisine kullanım alanı bulan levha saclar demir gibi metallerden elde edilirler. Yüzeyleri düzgün ve pürüzsüzdür. Yassı halde bulunan sac levha malzemeler kullanılacağı yere göre çeşitli inceliklerde ve boyutlarda olabilirler. Kimi zaman düzleştirilmemiş olarak, rulo halinde de görülürler. Haddelenmiş ürünler arasında yer alırlar ve geniş alanların kaplanmasında tercih edilirler.

Levha sac malzemeler üretiminde kullanılan metale göre farklı isimlerle adlandırılır. En sık tercih edilen levha sac türlerini aşağıda görebilir, özelliklerini inceleyebilirsiniz:

Çelik levha: Galvanizlenen çelik levhalar paslanmaya ve dış etkenlere karşı dayanıklıdır.

Alüminyum levha: Şekil alması kolaydır. Korozyona karşı büyük ölçüde dayanıklıdırlar. Kaynak yapılmaya uygundurlar.

Teneke levha: Günlük hayatta kullanılan teneke kaplama, ambalaj vb. ürünler teneke levhalardan elde edilirler. Çelik ve alüminyum levhaya kıyasla dayanma güçleri azdır. Kolay paslanabilirler. Bu türler haricinde levha sav elde edilebilecek başka metaller de vardır.

Bunları şu şekilde sıralayabiliriz: Altın, Gümüş, Pirinç, Nikel, Platin, Titanyum, Bakır, Demir vb. Kaynak: Levha Sac Nedir? Nerelerde Kullanılır? — Dünya Demir Çelik (dunyademircelik.com.tr)

Yapılan çeşitli programlarla özellikle AutoCAD ile, üretim çok hızlanmakta, aynı kalınlıkta birçok parça aynı anda kesilebilmektedir. Böylece aynı yerde kullanılacak parçalar aynı anda takımlar halinde kesilebilmektedir..